Seznam receptů

neděle 9. listopadu 2014

Jahelník se švestkami a jablky


Jáhly jsou velmi zdravá potravina a skvěle se hodí i pro hubnutí. Obsahují velké množství vlákniny, která má blahodárné účinky na správné fungování střev. Mimo jiné patří mezi komplexní sacharidy, takže se do těla pomalu uvolňují, energie vám dlouho vydrží a mají minimální tendenci ukládat se do podkožního tuku. Jáhly jsou bohaté na zinek, železo, draslík a hořčík, které obecně ve stravě chybí. Mají nízký glykemický index, takže jsou velmi vhodné i pro diabetiky. 

Jahelník se švestkami a jablky (forma o průměru asi 20 cm)


Ingredience:
  • 120 g jáhel
  • 400 - 500 ml mléka (možno nahradit obilným nápojem, moštem, vodou apod.)
  • 100 g švestek (zde použity sušené)
  • 2 větší nahrubo nastrouhaná jablka
  • na oslazení: med/ javorový sirup apod. (asi 4-6 lžic)
  • skořice, špetka soli
  • 2 vejce
  • (2 lžíce vanilkového pudingu, oříšky, rozinky apod.)

Postup:
Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu vybranou tekutinu, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte 20 minut, aby z nich byla hustá kaše. Nechte ji asi 20 minut pozvolna chladnout. Hotovou kaši doslaďte dle chuti medem/sirupem, některá mléka bývají sladší než jiná a v případě jablečné šťávy už nebude potřeba doslazovat vůbec. Já sladila asi 4 lžícemi medu. 

Žloutky, skořici (oříšky, rozinky) vmíchejte do kaše. Pokud si chcete udělat veganskou verzi jahelníku - vejce úplně vynechejte (mléko nahraďte). Z bílků ušlehejte hustý sníh. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty. Formu vyložte papírem na pečení. Rozetřete do ní polovinu kaše, navrch naskládejte švestky a na ně naklaďte vrstvu jablek (jablka nahrubo nastrouhaná, promíchaná s lžičkou skořice a 2 lžícemi vanilkového pudingu). Navrch dejte druhou polovinu jáhlové hmoty. Jahelník pečte v předehřáté troubě při asi 160° 20 - 30 minut (dozlatova). Podávejte teplý nebo studený.  




Žádné komentáře:

Okomentovat