Seznam receptů

úterý 28. října 2014

Bazalkové pesto


Pesto je hustá omáčka, jejíž hlavní složkou jsou bylinky (nejčastěji bazalka). Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Ttadiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření listů bylinek v mramorovém moždíři dřevěnou paličkou. Do nich se dále přidává sůl a česnek, sýr (parmezán a/nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr) a oříšky, nakonec olivový olej. 


Nejčastěji se pesto podává s těstovinami, se kterými se smíchá a rovnou se podává. Dále lze použít k bramborám, jako náplň do různých druhů mas, na pizzu či se s ním dá potřít opečená bageta. 

Pesto v uzavřené sklenici vydrží v ledničce až měsíc. Není nutné používat pouze olivový olej, výborný je rovněž i avokádový, konopný, ořechový či jiný. Existuje nepřeberné množství pest, lze je vytvořit z téměř jakýchkoliv bylinek - platí jednoduché pravidlo: pokud nějakou bylinku nemáte rádi, do pesta ji nepřidávejte, ať si pesto nepokazíte.


Bazalkové pesto (1 mistička)


Ingredience:
  • 1,5 - 2 hrnečky bazalky
  • (hrst pažitky či jiných bylinek)
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva z 0,5 citronu
  • 0,5 - 0,75 hrnku pražených vlašských ořechů
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • olivový olej (max. 0,5 hrnku)
  • sůl a pepř

Postup:

Ořechy si opražíme a dáme do mixéru rozmixovat, postupně přidáváme česnek, po hrstech bylinky, kůru a šťávu z citronu, sůl a pepř a pomalu přidáváme olivový olej, aby vzniklo pesto hustší konzistence. Uchováváme v ledničce. Možno doplnit například parmazánem.





Žádné komentáře:

Okomentovat