Seznam receptů

úterý 28. října 2014

Falafel



Falafel je čistě veganský pokrm pocházející z Egypta. Dnes je oblíbený v zemích Blízkého východu, zejména v západním Libanonu, Izraeli, ale rozšířil se po všech kontinentech. Jedná se o smažené kuličky z cizrny (chutnají stejně dobře i upečené v troubě - tuto variantu si představíme dnes my). Servíruje se na talíři nebo v chlebu typu pita, s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou (tahina), zeleninou apod. Je bohatý na proteiny a vitamíny.


Falafel (pro 4 osoby)


Ingredience:

  • 200 g cizrny v suchém stavu (nebo lze použít i tu v plechovce),
  • 1 velká cibule
  • 1 velká hrst nasekané petrželky
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 0,5 lžičky římského kmínu (nezaměňujte s obyčejným, to jej raději vynechejte)
  • sůl a pepř
  • (sezamová pasta tahini - lze se bez ní obejít)
  • olivový olej.

Postup:

Cizrnu si namočíme alespoň na 12 hodin do vody (klidně i 24 hodin), aby byla krásně měkká, ale stále křupavá ke konzumaci. Slijeme vodu a cizrnu rozmixujeme. ZA SYROVA - NEVAŘÍME! Pokud ji uvaříte, tak pak kuličky nebudou držet pohromadě (už jsem to vyzkoušela).Do mixéru poté přidáme nasekanou cibulku, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Tvarujeme kuličky a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Pokud se vám zdá, že hmota nedrží příliš pohromadě, můžete přidat trochu pasty tahini nebo poprášit moukou (ale není to opravdu nutné).

Nyní máme 2 možnosti:

1) Dietní varianta (viz obrázek níže) - koule vyskládáme na plech na pečicí papír, jemně potřeme trochou oleje a dáme péct do trouby na 200°C dozlatova (v průběhu je otáčíme).


2) Klasická varianta - smažíme ve velké vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Do zhnědnutí se jich nedotýkáme, aby se nerozpadly.

Podávat můžeme v pita chlebu podobně jako gyros, v pšeničné tortille, s cous cous salátem tabouleh nebo s hranolkami a zeleninou. Vhodnou přílohou je též gurtový dip s česnekem, hummus nebo sladká chilli omáčka.

Zde jogurtový dip: 150g bílého jogurtu, 1 lžíce zakysané smetany, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř, citronovou šťáva, bylinky. Vše smícháme a podáváme s falafelem.


Žádné komentáře:

Okomentovat