Seznam receptů

úterý 28. října 2014

Tvarohový pečený dort s ostružinovo-rybízovou polevou


Na tomto dortu velmi ráda, že je tak variabilní a lze jej vytvořit v kombinaci s mnoha příchutěmi (vanilková, kokosová, čokoládová, malinová, ořechová a další) a zároveň ingredience lze rovněž snadno zaměňovat podle toho, co máte právě doma. Je tedy velmi variabilní a chutná naprosto skvěle.


Tvarohový dort s ostružinovo-rybízovou polevou (forma s průměrem asi 30 cm)


Ingredience:


  • na jemno rozmačkané sušenky (zde použity 2 balení "Esíček" a 0,5 balení sušenek Bebe)
  • 100 g másla
  • 50 ml mléka (přiléváme dle toho, aby se těsto krásně spojilo)
  • 2 polotučné/tučné tvarohy
  • 1 mascarpone
  • kokosový pudink (nemá tak výraznou chuť) + 350-400 ml mléka(uvařený puding je možné úplně vynechat
  • 2-3 vejce dle velikosti
  • trocha cukru dle chuti
  • asi 200 g lesního ovoce
  • ztužovač

Postup:


Sušenky si rozmačkáme/rozemeleme na jemno a společně s máslem a mlékem vytvoříme těsto, které rozprostřeme na dno oválné formy (aby se později dort lépe vyndaval, je lepší dno formy vyložit pečícím papírem). Těsto dáme péct do předem vyhřáté formy asi na 180°, pečeme asi 15 min.

Mezitím si v míse rozmícháme 2 tvarohy, přidáme mascarpone (pokud jej nemáme můžeme jej nahradit jakýmikoliv měkkým sýrem nebo jej můžeme rovnou vynechat). V hrnci si dle návodu uvaříme pudink, aby byl velmi hustý a až mírně vychladne, přidáme jej rovněž do mísy ke zbylé směsi. Přidáme cukr dle chuti a vejce. Směs důkladně promícháme, aby nevznikly žádné "hrutky". Takto vzniklou směs přelijeme na těsto (spodní vrstvu), která se nám předtím upekla v troubě. Formu vložíme do trouby a pečeme dalších zhruba 45 min, nejdříve na 180° a potom teplotu snížíme. 

Až dort vyndáme z trouby, necháme ho na vzduchu vychladit a pak jej vložíme přes noc do lednice. Jako v tomto případě můžeme na dort vytvořit ještě horní vrstvu. Zde jsem si tyčovým mixérem rozmixovala ovoce, dala ho do hrnce vařit a když dosáhl bodu varu, vložila jsem ztužovač. Touto vzniklou směsí jsem poté dort přelila, nechala vychladnout a dala do lednice.


Žádné komentáře:

Okomentovat