Seznam receptů

úterý 28. října 2014

Rukolový salát s ořechy


Rukola neboli roseta setá se začíná v českých domácnostech pomalu výrazněji zabydlovat. Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, která je jen těžko popsatelná; je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota. Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku,nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Mimo schopnosti působit příznivě na chuťové buňky má pro lidské tělo i další příznivé vlastnosti, obsahuje velké množství vitamínu  C a má alkaloidy s účinky diuretickými a stimulujícími zažívání, v minulých staletích byla považována za účinné afrodisiakum.

Rukolový salát s ořechy


Ingredience:
  • 50 g rukoly
  • 50 g vlašských ořechů
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • bílý vinný ocet
  • sůl a pepř

Postup: 



Listy rukoly očistíme, omyjeme a smícháme se zálivkou. Tu vytvoříme tak, že nejprve si utřeme česnek se solí, přidáme lžíci vinného octa, 3 lžíce kvalitního olivového oleje, sůl a pepř. Zálivku důkladně našleháme. Velmi zlehka smícháme rukolu se zálivkou. Navrch dáme nahrubo nakrájené ořechy.


Salát můžeme jíst samostatně nebo jako přílohu. Nejvíce se hodí k masu, těstovinám, rybám nebo například sýrům.


Žádné komentáře:

Okomentovat