Seznam receptů

úterý 28. října 2014

Hummus



Dnes si představíme pokrm typický nejen pro blízkovýchodní, ale především arabské země celkově. Já jej poprvé okusila právě v Izraeli, kde se podává na mnoho způsobů. A co říci o Izraeli? Je to země plná kontrastů, která ovšem nepřestává na každém rohu překvapovat. Málokde je na tak relativně malé ploše soustředěno tolik různých kultur, náboženství, společenství, tolik zajímavých a pozitivních věcí, které jsou zároveň propojeny s emocemi, konflikty a napětím.

Samotný název "hummus" nezní příliš vábně, ovšem, kdo vyzkouší, rozhodně nebude litovat. Hummus je skvělým zdrojem železa, vitamínů řady B, obsahuje proteiny a vlákninu. Snižuje v těle cholesterol a je tak dobrou prevencí kardiovaskulárních chorob. Jeho prospěšné vlastnosti se projevují i navenek. Zlepšuje třeba pleť a kvalitu vlasů.

Hummus


Ingredience:

  • 200 g cizrny v suchém stavu (nebo můžete použít tu v plechovce)
  • sezamová pasta tahini (lze koupit téměř v každém hypermarketu)
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • citronova šťáva
  • špetka římského kmínu (pokud jej nemáte, lze vynechat, ovšem nezaměňujte jej za klasický kmín, má úplně jinou chuť)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:
Cizrnu propláchněte pod vodou a nechte přes noc odmočit. Měla by asi dvojnásobně zvětšit svůj objem. Druhý den ji pak uvařte do měkka (zhruba 1 - 1,5 hod.). Po změknutí z ní vodu slijte a přidejte lžíci olivového oleje, vše rozmixujte. Přidejte tři lžíce sezamové pasty tahini a znovu mixujte. Průběžně můžete hummus ředit přidáváním vody nebo tahini dle chuti (ovšem nic se nemá přehánět). 

Po důkladném rozmixování by měla vzniknout jemná pasta bez hrudek. V této fázi hummus ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Hummus chutná nejlépe s nahrubo nasekanou petrželkou a česnekem, můžete ho dochutit i sladkou paprikou a olivovým olejem. Konzistence závisí na tom, k čemu jej hodláte podávat - hustější jako kaše může být při podávání jako příloha (obrázek níže), či naopak více tekutější jako dip k zelenině.

Žádné komentáře:

Okomentovat