Pesto je hustá omáčka, jejíž hlavní složkou jsou bylinky (nejčastěji bazalka). Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Ttadiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření listů bylinek v mramorovém moždíři dřevěnou paličkou. Do nich se dále přidává sůl a česnek, sýr (parmezán a/nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr) a oříšky, nakonec olivový olej.
Nejčastěji se pesto podává s těstovinami, se kterými se smíchá a rovnou se podává. Dále lze použít k bramborám, jako náplň do různých druhů mas, na pizzu či se s ním dá potřít opečená bageta.
Pesto v uzavřené sklenici vydrží v ledničce až měsíc. Není nutné používat pouze olivový olej, výborný je rovněž i avokádový, konopný, ořechový či jiný. Existuje nepřeberné množství pest, lze je vytvořit z téměř jakýchkoliv bylinek - platí jednoduché pravidlo: pokud nějakou bylinku nemáte rádi, do pesta ji nepřidávejte, ať si pesto nepokazíte.
Bazalkové pesto (1 mistička)
Ingredience:
- 1,5 - 2 hrnečky bazalky
- (hrst pažitky či jiných bylinek)
- kůra z 1 citronu
- šťáva z 0,5 citronu
- 0,5 - 0,75 hrnku pražených vlašských ořechů
- 2 - 3 stroužky česneku
- olivový olej (max. 0,5 hrnku)
- sůl a pepř
Postup:
Ořechy si opražíme a dáme do mixéru rozmixovat, postupně přidáváme česnek, po hrstech bylinky, kůru a šťávu z citronu, sůl a pepř a pomalu přidáváme olivový olej, aby vzniklo pesto hustší konzistence. Uchováváme v ledničce. Možno doplnit například parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat