Ovesné vločky se používají jako dietní potravina již poměrně dlouhou dobu. Taková vločková snídaně dodá tělu dostatek energie na velkou část dne. Kromě zmiňované energie mají vločky i jiné zázračné účinky. Pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Pro svůj nízký obsah kalorií se perfektně hodí k dietám všeho druhu, a navíc by měly napomáhat při odbourávání tuku a cholesterolu z těla. Proto ovesnými vločkami nepohrdnou ani diabetici a osoby se srdečními chorobami.
Pokud jste ovesné vločky do svého jídelníčku ještě nezařadili, nevíte, oč přicházíte. V tomto vynikajícím zdroji energie se totiž skrývá 66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku 12-14 % vlákniny. A to není všechno. Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
Jablečný závin s krustou z ovesných vloček (1 závin)
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček
- 200 g bílý jogurt
- 1 lžíce medu
- 2 jablka
- skořice
- (ořechy, rozinky apod.)
Postup:
Jablka si nahrubo nastrouháme. V míse smícháme vločky s bílým jogurtem a lžící medu - vytvoříme "těsto", které rozdělíme na dvě poloviny. Na plech dáme pečící papír, na kterém si "uhněteme" z prvního těsta podlouhlou placku. Na ni poklademe nastrouhaná jablka, ořechy a zasypeme skořicí. Z druhé části těsta vytvoříme vrchní díl, kterým závin přikryjeme a obě těsta spojíme dohromady.
Upozorňuji, že práce s těstem není zrovna ideální, často se lepí, ale pokud vytrváte jako já, výsledný efekt bude stát za to a doufám, že si skvěle pochutnáte tak jako já. Pečeme při 180° v předehřáté troubě asi 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat