Zapečené lilky s vejcem (pro 2 osoby)
Ingredience:
- 1 velký lilek
- malá cuketa
- 1 velké rajče
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce smetany
- olej
- sůl a pepř
- bazalka
- sýr (dle vlastního výběru - eidam, mozzarela)
- 1 - 2 vejce
- 2 žampiony
- 2 stroužky česneku
Postup:
Lilek si nakrájíme podélně na asi 1cm silné plátky, osolíme a necháme 20 minut "vypotit", poté přebytečnou vodu ubrouskem setřeme. Rozpálíme si na pánvi slabou vrstvu oleje a lilek na ní z obou stran lehce opečeme (aby změkl). Vedle v hrnci si připravíme směs na plnění - lehce osmažíme na malé kostičky nakrájenou cuketu a 2 žampiony; odstavíme. Nakonec zbývá připravit omáčku. Nakrájíme si rajče na malé kostky, dáme jej do hrnce, přidáme trochu vody a lžíci rajského protlaku, takto povaříme asi 5 - 10 minut, než rajče úplně změkne, přidáme prolisovaný česnek a takto vytvoříme hustou omáčku. Můžeme ji pro chuť zjemnit lžící smetany. Vše opepříme a osolíme dle chuti.
Do zapékací mísy na dno rozprostřeme lilek, který větší vrstvou potřeme připravenou omáčkou. Na ní naskládáme na kostky připravenou směs z cukety a žampionů. Vše lehce posypeme nastrouhaným sýrem a na vrch každého plátku lilku můžeme dát předem připravené "volské oko" nakrájené na plátky. Takto připravený pokrm dáme do trouby zapékat asi na půl hodiny při 120°.
Žádné komentáře:
Okomentovat