Seznam receptů

úterý 28. října 2014

Zapečené lilky s vejcem


Zapečené lilky s vejcem (pro 2 osoby)


Ingredience:
  • 1 velký lilek
  • malá cuketa
  • 1 velké rajče
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce smetany
  • olej
  • sůl a pepř
  • bazalka
  • sýr (dle vlastního výběru - eidam, mozzarela)
  • 1 - 2 vejce
  • 2 žampiony
  • 2 stroužky česneku

Postup:



Lilek si nakrájíme podélně na asi 1cm silné plátky, osolíme a necháme 20 minut "vypotit", poté přebytečnou vodu ubrouskem setřeme. Rozpálíme si na pánvi slabou vrstvu oleje a lilek na ní z obou stran lehce opečeme (aby změkl). Vedle v hrnci si připravíme směs na plnění - lehce osmažíme na malé kostičky nakrájenou cuketu a 2 žampiony; odstavíme. Nakonec zbývá připravit omáčku. Nakrájíme si rajče na malé kostky, dáme jej do hrnce, přidáme trochu vody a lžíci rajského protlaku, takto povaříme asi 5 - 10 minut, než rajče úplně změkne, přidáme prolisovaný česnek a takto vytvoříme hustou omáčku. Můžeme ji pro chuť zjemnit lžící smetany. Vše opepříme a osolíme dle chuti.

Do zapékací mísy na dno rozprostřeme lilek, který větší vrstvou potřeme připravenou omáčkou. Na ní naskládáme na kostky připravenou směs z cukety a žampionů. Vše lehce posypeme nastrouhaným sýrem a na vrch každého plátku lilku můžeme dát předem připravené "volské oko" nakrájené na plátky. Takto připravený pokrm dáme do trouby zapékat asi na půl hodiny při 120°.



Žádné komentáře:

Okomentovat