Jelení kýta pečená na zelenině a bylinkách s bramborami
Ingredience:
- jelení kýta
- brambory
- 2 cibule
- 1-2 mrkve
- 2 velké hrsti bylinek (rozmarýn, bazalka apod.)
- 0,5 l vývaru
- olej
- trocha smetany
- sůl a pepř, popřípadě další koření (na zvěřinu apod.)
Postup:
Jelení kýtu si omyjeme, očistíme a na několik minut ji dáme na rozpálenou pánev, aby se zatáhla. Poté ji přidáme do hrnce a dáme do trouby, kde ji pečeme do změknutí (já ji pekla asi 2 hodiny). Do hrnce si k masu přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev (možno přidat i celer), hrsti bylinek, koření a zalijeme trochou vývarem. Vývar postupně k masu doléváme.
Brambory si omyjeme, očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme vařit do vody do změknutí. Ještě, než budou úplně dovařené, přendáme brambory na pánev, kde je velmi pomalu opékáme na malém množství oleje (asi 2 lžíce). Přidáme bylinky a je možné přilít trochou smetany.
Až bude maso uvařené do měkka, nakrájíme si jej na plátky. Změklou zeleninu od masa s trochou vývarem tyčovým mixérem rozmixujeme a podáváme jako omáčku.
Žádné komentáře:
Okomentovat