Přichází další variace mého oblíbeného tvarohového dortu.
Tvarohovo-ořechový dort (forma o průměru asi 30 cm)
Ingredience:
- 200 g ovesných vloček (záleží, jak chcete mít spodní vrstvu silnou)
- 50 - 100 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 50 ml mléka (přiléváme dle toho, aby se těsto krásně spojilo)
- 2 polotučné/tučné tvarohy
- 1 mascarpone nebo jiný sýr (např. Philadelphia)
- kokosový pudink (nemá tak výraznou chuť) + 400 ml mléka (lze se bez pudingu úplně obejít)
- 2-3 vejce dle velikosti
- ořechy
Vločky si zalijeme trochou mléka a másla a necháme chvíli "nabobtnat", přidáme kakao a popřípadě i trochu cukru. Hmotu napěchujeme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto dáme péct do předem vyhřáté formy asi na 180°, pečeme asi 15 min.
Mezitím si v míse rozmícháme 2 tvarohy, přidáme mascarpone (pokud jej nemáme můžeme jej nahradit jakýmikoliv měkkým sýrem nebo jej můžeme rovnou vynechat). V hrnci si dle návodu uvaříme pudink, aby byl velmi hustý a až mírně vychladne, přidáme jej rovněž do mísy ke zbylé směsi. Přidáme cukr dle chuti a vejce. Směs důkladně promícháme, aby nevznikly žádné "hrutky". Takto vzniklou směs přelijeme na těsto (spodní vrstvu), která se nám předtím upekla v troubě. Formu vložíme do trouby a pečeme dalších zhruba 45 min, nejdříve na 180° a potom teplotu snížíme. Do těsta můžeme přimíchat nastrouhané ořechy nebo jimi posypeme až dort samotný.
Žádné komentáře:
Okomentovat