Rukola neboli roseta setá se začíná v českých domácnostech pomalu výrazněji zabydlovat. Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, která je jen těžko popsatelná; je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota. Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku,nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Mimo schopnosti působit příznivě na chuťové buňky má pro lidské tělo i další příznivé vlastnosti, obsahuje velké množství vitamínu C a má alkaloidy s účinky diuretickými a stimulujícími zažívání, v minulých staletích byla považována za účinné afrodisiakum.
Rukolový salát s ořechy
Ingredience:
- 50 g rukoly
- 50 g vlašských ořechů
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- bílý vinný ocet
- sůl a pepř
Postup:
Listy rukoly očistíme, omyjeme a smícháme se zálivkou. Tu vytvoříme tak, že nejprve si utřeme česnek se solí, přidáme lžíci vinného octa, 3 lžíce kvalitního olivového oleje, sůl a pepř. Zálivku důkladně našleháme. Velmi zlehka smícháme rukolu se zálivkou. Navrch dáme nahrubo nakrájené ořechy.
Salát můžeme jíst samostatně nebo jako přílohu. Nejvíce se hodí k masu, těstovinám, rybám nebo například sýrům.
Žádné komentáře:
Okomentovat